6 признака, че имате теч в банята

Теч в банята може да се окаже сериозен битовизъм, който да внесе смут във Вашето ежедневие. Всички сме наясно, че когато се появи теч в банята, е важно той да бъде отстранен възможно най-скоро. Колкото повече отлагате, толкова по-скъпо ще Ви струва.

Но как всъщност да сме сигурни, че става въпрос за теч в банята? Представяме Ви няколко изпитани и проверени признака, че банята Ви има нужда от помощ.

Поява на плесен или мухъл при теч в банята

Вие редовно почиствате своята баня и се грижите добре за нейната хигиена. Откъде тогава се появи този мухъл/плесен? Не е възможно да е само от изпаренията… И сте прави! Не е.

Наличието на мухъл или плесен там, където се акумулира най-много вода (например душа), е напълно нормално явление. Появата обаче на плесен и мухъл на места, които са далече от тези точки на силно съсредоточаване на вода, е ясен индикатор за съществуването на скрит теч в банята.

Тези дружки от царството на гъбичките обожават влагата и тъмното. Те буквално избуяват при тези условия. А скритите водопроводни тръби обикновено предоставят перфектните условия за тяхното множене.

Увреждане на боята при теч в банята

Ако станете свидетел на картина, описваща боя с мехури, то вече сте запознати със следващия признак за теч в банята. Ще повторим: изпаренията не са достатъчна причина за отлепването на боята от стената или тавана. Този резултат се предизвиква от други сили.

Когато течът и влагата си проправят път през стените, те елиминират спойката между боята и съответната повърхност. Това води до издуване на боята и впоследствие – лющене и ронене. Същото важи и за стените, покрити с тапети.

Намокряне на стените и/или тавана при теч в банята

Нека си представим следното – без явна причина се появява мокро петно върху стена (а може и няколко) или таван. Това със сигурност е знак за скрит теч в банята.

Когато суха плоскост е изложена на влага или теч в банята, тя започва да омеква и да набъбва. Ако този процес продължи дълго, тя евентуално започва да се разрушава. В доста по-лошия вариант, когато течът достигне тавана, той може да пропадне и от него да започне да капе вода.

При такива случаи е много важно да вземете бързо решение и да повикате опитен специалист, който да установи откъде идва течът. Когато стане ясна тази информация, ще можете да вземете адекватни мерки за спирането на конкретния теч в банята и след това да отстраните щетите.

Увреждане на подовата настилка

Освен ако нарочно не оставяте литри вода върху пода, то разрушаването на подовата настилка е малко вероятно. За да се случи това, се изискват доста усилия от Ваша страна. Когато подът под краката Ви подпухне, плочките започнат да хлопат и да цвърчат, то може би става въпрос за скрит теч в банята.

Този теч може да се появи от водопроводна тръба под Вашия под или да е пропътувал разстоянието от съвсем друго място. Не забравяйте, че когато има скрит теч, водата си преправя път и може да се появи на неочаквани места. А това води до следващата точка в списъка.

Поява на петно върху тавана под пода на Вашата баня

Ако живеете в къща, проверете тавана, граничещ с пода на Вашата баня. Ще се наложи да слезете един етаж надолу. Ако обаче живеете в апартамент, най-вероятно скоро ще Ви навести Вашия съсед с пламък в очите. И този пламък няма да е породен от страст… а по-скоро от гняв, че сте го наводнили.

Силно се надяваме, че Вие не сте на мястото на споменатия съсед. И все пак, ако нещо подобно Ви се случи, е добре да потърсите специалист, който ще Ви помогне да разрешите проблема без къртене.

Наличие на неприятна миризма от застояла вода

Течащите водопроводни тръби акумулират вода, която в един момент застоява и започва да се вмирисва. Ако тази миризма не изчезва, дори когато положите екстра усилия за хигиената в банята, то може да се окаже, че имате скрит теч в банята.

И тъй като водата е скрита от Вашия поглед и няма как да и въздействате, тя няма възможността да изсъхне. Ако смятате, че имате теч в банята, не се колебайте да ни потърсите за помощ. Ние ще се отзовем бързо и ще установим със 100% точност какво се случва.

ПроКанал ЕООД е лидер в откриването на течове. Нашият екип работи с най-модерната техника, която разкрива скрити течове без къртене. С термовизионна камера и инфрачервена светлина, ние Ви даваме пълна информация за проблема и Ви предоставяме ясни насоки за неговото разрешаване.

Те ни се довериха. Сега е твой ред! Заяви своето посещение сега и забрави за досадния теч в банята.

error: Защитено съдържание!
Call Now Button