Откриване на скрити течове в дома ви

Как да откриете скрити течове във вашия дом?

Проследяването на скрити течове може да бъде изключително трудно, но е необходимо да се реагира максимално бързо, за да се избегнат пораженията, които причиняват. Ако забележите теч в дома си, с който не можете сами да се справите, ПроКанал ЕООД ще ви помогне, като ви осигури професионална услуга за откриване на скрити течове.

Ето някои признаци и симптоми, по които може да разберете, че имате скрити течове:

  1. Чувате непрекъснат шум от изтичаща вода когато нищо не е включено.
  2. Вашият водомер се върти когато не използвате вода. Маркирайте индикатора на измервателния уред, не използвайте вода за няколко часа, след което го проверете. Ако индикаторът се е преместил, вероятно имате теч от водопровода.
  3. Вашите стени или подове имат мокри, гъсти, влажни или обезцветени зони, когато нищо не сте разлели.
  4. Усещате неприятни миризми, идващи от подове или стени в близост до отводнителни канали или канализации.

Има мерки, които собствениците на жилища могат да предприемат, за да установят потенциални скрити течове на водопроводни инсталации, но най-често срещаните течове се случват на отклоненията, спирателните кранове, връзките на захранващия водопровод и съединителните връзки в канализацията.

Откриване на течове в кухни и бани

Отворете вратите на шкафа под мивката и огледайте с фенерче вътре, за да потърсите влага. Течовете под мивката /в кухнята или банята/ могат да останат незабелязани за дълго време, тъй като те обикновено се намират в задната част на шкафа, скрити зад кутии и бутилки.

Преди да ги забележите, тези скрити течове могат да повредят шкафовете, подовите настилки, дори стените и таваните на живеещите под вас. Изпразнете шкафа и проверете фитингите и спирателните кранове за корозия, дъното и гърба за мокри петна, влажност, мухъл или плесен, както и деформиран под или гръб.

Не разчитайте на пръстите си, за да откриете малки течове. Избършете всяка връзка със суха тъкан или домакинска хартия и проверете за мокро петно​.

Признаци за наличие на скрит теч:

  • Влага, мокри петна, локви или лоша миризма вътре в шкафа.
  • Петна на пода и на стената, граничеща с помещението.
  • Повредено подово покритие пред мивката
  • Разхлабена батерия
  • Батерията на мивката не затваря добре

Как да намерите източника на скрития теч?

Подсушете сифона и всички връзки със суха тъкан или домакинска хартия. Напълнете мивката, след което при изтичане проверете всички връзки от мивката до стената.

Пуснете съдомиялната машина и проверете за течове под нея, огледайте връзките на маркучите за захранване и оттичане на водата.

Пуснете пералнята машина и проверете за течове под нея, огледайте връзките на маркучите за захранване и оттичане на водата

Ако имате плот с ламинат, проверете долната страна на плота около мивката с помощта на фенерче.

Потърсете подути участъци или други признаци за повреда на водата.

Как да поправите теча?

Ако проблемът е във връзките на маркучите или меките връзки за захранване и оттичане на водата, затегнете гайките. Ако течът не спира, сменете уплътненията.  Ако течът не спира, сменете маркучите.

Ако имате теч от спирателни кранчета, опитайте първо да затегнете компресионната гайка. Ако това не спира теча, разглобете фитинга, навийте тефлонова лента и монтирайте отново връзката. Ако течът не спира, сменете кранчето или удължението към него.

За теч от сифона на мивката, първо затегнете капачката. Ако това не работи, разглобете сифона и прегледайте и сменете уплътненията.

За изтичане от цедката на мивката затегнете гайката под цедката. Ако течът продължава, разглобете цедката и сменете уплътнението под нея.

 Два бавни теча, които причиняват катастрофа

Ако забележите локви в близост до бойлера, проверете предпазния клапан и връзките за и от него. Ако някоя от тях капе, сменете клапана или връзките. Ако не, това означава,че резервоарът изтича и имате нужда от нов бойлер. Не отлагайте! Протичането на резервоарите често започва бавно,но се разрушава внезапно дни или седмица по-късно, причинявайки голямо наводнение. Същото важи и за маркучите, захранващи перални машини и съдомиялни.

Ако забележите малки течове в самия маркуч или при извитите метални фитинги в краищата, сменете маркуча. В противен случай маркучът може да се скъса и да причини големи поражения.

ПроКанал ЕООД е специализирана фирма за откриване на течове и е Ващият верен партнъор по пътя към спокойствието ви.

Не се колебайте, свържете се с нас!

error: Защитено съдържание!
Call Now Button